Hanko - Nuorgam 2007

Alustava reittisuunnitelma,jossa kilometrejä kertyy noin 1500. Aikaa kävelylle on varattu 3kk. Rinkan lähtöpaino noin 12kg (+ eväät/vedet 1-3kg). Junalla Helsingistä Hankoon,josta kaupan kautta heti baanalle pienessä tihkusateessa.5km takana. Sade yltyi ja oli aika testata uudet sadevarusteet. Ensimmäinen leiripaikka Hankoniemellä juoksuhautojen seassa. Satoi kaatamalla ja ukkonen riehui koko yön. Teltta (Vaude Hogan Ultralight I) selvisi tulikokeesta kiitettävästi. Tauko merenrannalla jossain ennen Tammisaarta. Oli aika purkaa rinkka ja levitellä aamulla kosteana pakatut kamat kuivumaan. Yön ukonilma oli todella rankka josta sain myöhemmin lukea lehdistä.
Fiskarsissa kaffella ja samalla hoitui kännykän lataus. Postitin myös ensimmäisen paketin turhia tavaroita pois (kävelysauvat ja jotain vaatteita, 1kg). Kesy orava :) Liikenteen alle jääneiden elikoiden valtava määrä yllätti. Maaseudulla tämäkin näky rupeaa olemaan aika harvinainen. Teltan kapeuden vuoksi rinkan kanssa tuli välillä ahdasta. Normaali Hogan Ultralight olisi ollut hiukan leveämpänä parempi (105x75 vs 120x100). Kesy käärmes. Torronsuon Kansallispuiston infopiste osui sopivasti kohdalle muutaman tunnin tauon pitämiseen. Nämä osottautuivat erittän käteviksi taukopaikoiksi, joihin pääsi pakoon myös sadetta tai paahtavaa auringonpaistetta.
Ulkona satoi, joten illan nuudelisatsi piti valmistaa teltan turhankin pienessä absidissa. Huoltotauko Kurun Honkajärvellä. Sain päivitettyä kuvasivut ja droppasin sandaalit pois (0.5kg).  Nyt rinkka painoi 11kg. Kilometrejä takana 310km. 1/4 matkasta tuli täyteen jossain Route 66:n varrella. Ensimmäisiä kokopäivän kestäneitä sadepäiviä. Tuurin kyläkauppa, mistä hommasin makuupussilakanan ja Jetboiliin uuden kaasupatruunan. Matkaa takana 570km Pohjanmaan lakeuksia. Juhannuspäivänä lipsahti lievästi viihteelle, hauskaa oli ja löysin aamulla iteseni oikeasta sängystä :) Suihkun ja kaffen jälkeen takasin baanalle, tuloksena reissun lyhin päivämatka, 13km. Isot kiitokset Oulaisiin Mimmulle ja Anttonille. (kuvassa: Anttoni, Marko, Mimmu ja Jake)
Oulusa! Reissun puoliväli 720/720km (keskiarvo 25km/vrk). Muutama mielenkiintoinen matkapäiväkirja Suomen halki kävelyistä:   Suomenhalki  ja   Lähdin kävelemään . Oulun jälkeen kipeytynyt kantapää muutti kävelyn vaikeaksi ja tauoilla vietin enemmän aikaa kuin tien päällä. Kenkien kuluminen alkaa myös näkyä. Tätä on jo tovi odoteltu koska en ollut lapissa ennen käynyt. Simojoki ja leirintäalueen ranta, jossa lepäilin (kaljottelin) 2 päivää kipeytyneen kantapään takia. Vammavaara (227m) Kemijoen varrella. Kantapää vielä aristeli mutta kesti jo normaali kävelyn. Haltin makuualusta toimi mainiosti Ouluun asti jonka jälkeen kankaan liimaus/laminointi alkoi pettää.
Napapiiri ja matkan viimeinen kolmannes alkoi. Rovaniemeltä lähetin viimeisen paketin pois (1kg) ja rinkan paino ilman eväitä/vesiä tasan 10kg. Yöllä törmäsin puolalaiseen joka oli palaamassa pitkältä lapinrundilta takaisin rovaniemelle. Kulkuvälineenä miehellä oli  nojapyörän  ja  extrawheelin  yhdistelmä. Käyrämössä meni 1000km rikki. Pekonipastaa kahdelle Vuojärven varalaskupaikalla. Luosto (530m) Rankkasade vyöryi päälle ja oli aika vaihtaa sadekamat. Päätän kävellä kunnes sade loppuu ja kilometrejä kertyy päivälle reissun maksimit: 44. Pohjoisessa kävely seurasi yöttömän yön rajaa.
Vuotson kanava. Myös saamelaisten raja ja mielestäni oikea lappi alkaa vasta täältä. Takana 1156km Saariselän kohdalle sattui kurjat kelit, joten se niistä maisemista. Yksi reissun parhaista telttapaikoista. Taustalla Inarinjärvi ja matkaa Inariin reilu 5km. Kilometrejä vaan riitti ja matkan rasitus alkoi vaatimaan veronsa. Kilometrejä takana 1264km. Tauolla vähän ennen Kaamasta. Takkikin rupesi olemaan aikas tyhjä. Reissun vaikein osuus menossa. Kaamasesta Utsjoelle (90km) käytännössä täysin tyhjää, ei kauppoja, ei huoltoasemia ja talojakin vain muutama. Tätä väliä kävelin 3 päivää. Vihdoin Utsjoki ja uimahallin jälkeen olo oli jo parempi. Norjakin olis kohtuu lähellä mutta Nuorgamiin enää vaivaiset 43km.
Viimeinen telttapaikka jossain Vetsikon jälkeen. Viimeinen pätkä Utsjoelta Nuorgamiin oli tien kapeuden ja kuperuuden takia todella ikävä kävellä.  Tenojoen lumiset maisemat kuitenkin palkitsivat. Vielä 5km. Täysin puhki enkä päivääkään olisi enää jaksanut. Viimeiset päivät tulin pelkästään särkylääkkeiden avulla. 1440km/57vrk 2h 35min, josta 55pv kävelyä ja 2pv lepoa. Kävelypäivien keskiarvo 26km/vrk. Painokin tipahti 65kg->59kg. Paluumatkan tulin Lapin osalta liftaten ja julkisilla loput.